Reumatische Artritis

reumatische artritis

Reumatische artritis

Reumatische artritis is een immuunziekte waarbij ontstekingen ontstaan in gewrichten, pezen, spieren en mogelijk organen. Het komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Het veroorzaakt pijn, stijve spieren en vermoeidheid. Hormonen en stress beïnvloeden het ziektebeeld negatief. Medicijnen helpen de klachten te verlichten. Echter is de aandoening chronisch, dus genezen doet het niet. Daarnaast kunnen voeding, medicijnen en bewegen soelaas bieden.

Wat is reumatische artritis?

Reuma  is een aandoening van het bewegingsapparaat. Er ontstaan ontstekingen in gewrichten, pezen, spieren en botten. Iedereen kan reuma krijgen, zelfs kinderen. Er zijn vele vormen van reuma, zoals fibromyalgie, jicht, osteoporose en reumatische artritis. Bij de laatste vorm van reuma werkt het immuunsysteem niet goed. Gezonde cellen ziet het lichaam als kwade indringers. Deze goede cellen worden daardoor aangevallen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Het is een chronische aandoening met een grillig verloop. Het ene moment heb je meer last dan het andere.

Welke klachten ontstaan bij reumatische artritis?

Reumatische artritis is een vervelende ziekte. Je hebt veel pijn in je gewrichten. Ook kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan in je peesaanhechtingen, pezen en slijmbeurzen. Door de pijn kun je slecht slapen waardoor vermoeidheid ontstaat. Spierstijfheid is ook een veelvoorkomende klacht. Het is niet erfelijk, maar kan wel vaker voorkomen in bepaalde families. Vrouwen zijn bevattelijker voor de ziekte dan mannen, vooral na de menopauze.

Wat te doen?

Roken heeft een negatief effect op de ziekte. Rook je, is het beste advies om te stoppen. Ook als je geen reuma hebt, trouwens. Ook hormonale veranderingen, zoals de overgang zijn van invloed. Veel vrouwen hebben na de menopauze vaker last van ochtendstijfheid en pijn in de kleine gewrichten. De afname van oestrogeen speelt hierbij een rol. Bepaalde voeding heeft een positief effect op je immuunsysteem. Ook houdt beweging de spieren soepel. Jouw Balans neemt tijdens een anamnesegesprek jouw klachten onder de loep. Ook bekijk ik jouw levensstijl, voedingspatroon en hormonale huishouding. Daarna maak ik een plan om jouw gezondheid te verbeteren. Dat plan van aanpak bevat levensstijladvies, een voedingsplan en een hormonaal sportprogramma. Stoppen met medicijnen is misschien niet haalbaar, maar mogelijk kan ik wel verlichting bieden.

Ben je benieuwd wat ik voor anderen heb betekend? Kijk dan bij de reviews.

Andere soorten van klachten

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.